Olivier Andriessen
Industrial Design Engineer

Refurbishbare koffiemachine

Opdrachtomschrijving
Ontwerp inside-out een koffiemachine die in een zo kort mogelijke tijd gerefurbished kan worden. 


Analyse
De machine van Bravilor die ik als uitgangspunt had genomen was in een zeer korte tijd te assembleren, maar in het demonteren zat ruimte voor verbetering. Om het refurbishen zo snel mogelijk te kunnen laten plaatsvinden heb ik onderzocht welke onderdelen gerefurbishd moesten worden en hoe deze zo eenvoudig mogelijk kunnen worden gedemonteerd en geassembleerd.

Hoogte restricties
 Om tot een werkend prototype te komen moet de nieuwe koffiemachine voldoen aan bepaalde hoogte restricties. Door hier onderzoek naar te doen kon ik de hoogte restricties in het volgende overzicht vastleggen. 


Ontwerp
Configuraties
De ontwerpfase is gestart met het herindelen van de nieuwe koffiemachine. Op deze manier is een nieuwe indeling tot stand gekomen waardoor de onderdelen bereikbaarder worden. Ook is het hiermee mogelijk om meerdere onderdelen uit de machine te halen zodat het refurbishen versnelt.Solidworks
De volgende stap in het proces was om de ideale configuratie in solidworks te zetten. Dit gaf al snel een beter beeld van het concept. Hierdoor werd het model bespreekbaar en konden in overleg keuzes worden gemaakt over de opbouw en demonteer volgorde.
Door vervolgens gebruik te maken van onderleggers kon de lossingsrichting van de achterplaat bepaald worden en uitgedacht worden wat voor invloed dit heeft op de vormgeving van de constructie.
Realisatie
Bevestiging
Tijdens het project is ook gekeken hoe de bevestiging van bepaalde onderdelen verbeterd kon worden. Het resultaat is een modulaire bevestiging die op ieder onderdeel toe te passen. Met de nieuwe bevestiging kunnen de onderdelen eenvoudig met 1 hand gepositioneerd en bevestigd worden.

B1
B1
B2
B2
B3
B3
B4
B4
B5
B5
B6
B6
B7
B7


Houten model
Aan de hand van een houten model konden de volgende punten worden gevalideerd: de fysieke ruimtes, de draadbomen, de slangen en de volgorde van demonteren.


Prototype
Na het valideren en verbeteren van verschillende aspecten kon het prototype uitgewerkt worden. Technische tekeningen (zie einde) van het plaatwerk heb ik aangeleverd aan de metaalfabriek van Bravilor en zo is het volgende prototype in elkaar gezet. 
Conclusie

De al bestaande koffiemachine is in ongeveer 40 minuten te refurbishen. Met de nieuwe koffiemachine gaat dit ruim 10 minuten sneller. Daarnaast is het ook een stuk eenvoudig geworden om op locatie indien nodig onderdelen te vervangen.  

Technische tekeningen